Tartalomhoz ugrás

Utólagos hőszigetelés megtérülése - Mennyit tudunk így megspórolni?

Szigetelőanyag Webáruház — Üdvözöljük áruházunkban

Utólagos hőszigetelés

Az utólagos hőszigetelésnek nagyon sok előnye van. Ilyen a szigetelés utáni magasabb lakókomfort (télen nem süt a falból a hideg), a ház belső tere nyáron kánikulában is kellemes hőmérsékletű és a szigetelés előtti penész megszünése.
Hány év múlva térül meg a beruházás?
A számításánál az eredmény sok változótól függhet. Az épület jelenlegi szigetelési vastagsága, ne csak a homlokzat hanem a födém is szigetelve legyen, az épület tagoltsága, tájolása, a nyílászárók állapota ezek mind kihatással vannak arra, hogy mennyi energiát takaríthatunk meg a hőszigeteléssel.
Vegyünk egy 80-as években, B30-as téglából épült házat. Ennek a falnak a hőátbocsátási tényezője 1,4 W/m2K.
Ha a hőszigetelés során a mai szigetelési ajánlásokat akarjuk betartani (U=0,3 W/m2K), akkor legalább 12 cm vastag polisztirolt vagy kőzetgyapotot kell választanunk.

Ha az alacsony energiájú házak (U=0,2 W/m2K) hőszigetelési színvonalát szeretnénk elérni akkor minimum 15 cm, de inkább a 20 cm vastag hőszigetelés hosszútávon a leggazdaságosabb megoldás.
Manapság egy négyzetméter megbízható minőségű homlokzati hőszigetelő rendszer 12 cm-es vastagságban kb. 3.000 Ft/m2 bruttó áron beszerezhető, a kivitelezés 2500 Ft/m2, ez persze változhat az épület adottságaitól, mert az állványozás komoly költségtényező lehet egy nagyobb épületnél.
Egy négyzetméter hőszigetelés így 5500 – 6800 forint lesz.
Mennyit tudunk így megspórolni?
A számítások alapján kb. egy négyzetméter falfelületen, egy fűtési idényben távozó energia köbméter gázban számértékben megegyezik a határolószerkezet hőátbocsátási tényezőjének tízszeresével.
A szigeteletlen 1,4 W/m2K-es U értékű régi, B30-as falazaton keresztül egy fűtési szezonban 14 m3/m2 gáz energiája szökik ki.
Szigetelés után ez 3, illetve 2 köbméterre csökken.
Így 1540 Ft-ot takarítunk meg négyzetméterenként (140 Ft/m3 gázárral számolva), az energiatakarékos változat esetében ez 1680 Ft/m2 megtakarítás lesz.
A hőszigetelés négyzetméter költségét ezzel elosztva, megkapjuk, hogy hány év alatt térül meg a befektetés: 3,5-4 év, vagyis mindkét esetben 4 fűtési idény alatt behozza az árát. Az ötödik évtől mai árakon számolva min. 185.000 Ft/év megtakarítást érhetünk el egy átlagos B30-as falazatú 100 m2-es ház esetén.



Copyright © 2012-2023 Minden jog fenntartva Plus-Energia Systems Kft.
Vissza a tartalomhoz