Tartalomhoz ugrás

(Öko)tudatos hőszigetelés – nemcsak hasznos, de szabályos is

Szigetelőanyag Webáruház — Üdvözöljük áruházunkban
Közzététel szerző: Piac és Profit itt Hőszigetelés ·
Tags: hőszigetelés
Még az sem feltétlenül tud róla, akit érint: az új, idén még csak a  hatósági épületekre bevezetett, az eddigieknél jóval szigorúbb  épületenergetikai szabályozás 2021-től már minden építkezésre  vonatkozik, aminek a kulcsátadása ezután a dátum után várható!
  
Könnyű megjósolni: az építkezők körében – legyen az  megrendelő, tervező vagy kivitelező – rövid időn belül slágertéma lesz a  hőszigetelés. A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete  (MEPS) évek óta folytat ismeretterjesztő kampányt az energiatudatosság  jegyében, s idén március 20. és április 20. között a fogyasztók  széleskörű lekérdezésével jár utána, hogy milyen ismeretekkel rendelkeznek a szabályozás változásairól és a hőszigetelés témájáról.
Figyelembe véve, hogy egy-egy épület kulcsrakészre való kivitelezése legkevesebb egy-másfél évig, de jellemzően még tovább is eltart, a már folyamatban lévő építkezések igen tekintélyes hányada érintett az újfajta szabályozásnak való megfeleltetésben.
A szigorúbb szabályok hátterében az áll, hogy az Európai Unió részben környezetvédelmi, részben energiagazdálkodási megfontolásból célul tűzte ki az összes energiafogyasztás 11 százalékos csökkentését. Ennek a törekvésnek az egyik legfontosabb eleme, hogy 2020. december 31-től valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie.
2015-ben az államilag támogatott épületenergetikai beruházásoknak, 2018-ban pedig minden új építésű épületnek a költséghatékony modellnek kell megfelelnie. 2019-től az újonnan épülő hatósági épületekre, míg 2021-től minden új épületre a közel nulla energiafogyasztású modell érvényesítése az előírás. – Forrás: MEPS

A hőszigetelésről régen és ma
A hőszigetelésről való gondolkodás sokat változott az elmúlt évtizedekben: eleinte csak az épület állagmegóvását várták el tőle, majd a hetvenes évek olajválsága fordította először a figyelmet a költséghatékonyság felé: az energia drágább lett, a jó hőszigeteléssel pedig pénzt takaríthatott meg a lakástulajdonos. A kétezres évek elején az ukrán gázvitával az energiaellátás biztonsága megingott, ráadásul szembesülni kellett vele: bizony a felhasznált energia 70-80%-a importból, politikailag labilis területekről érkezik. Ma már évről-évre saját bőrünkön érezhetjük a klímaváltozás hatásait, így a  környezettudatosság is bekerült a hatékony hőszigetelés melletti  érvrendszerbe.
A szemlélet változásainak megfelelően változott az épületenergetikai szabályozás is, bár hazánkban kissé faramuci módon: míg Németországban például ötévente vizsgálják felül az aktuális hőtechnikai szabályozást, addig Magyarországon a szabályozás megváltoztatásából szinte teljesen hiányzik a fokozatosság.

Változás fokozatosság nélkül
A közelmúltban – 2015-ben és a 2018-ban – bevezetett szabályok arról árulkodnak, hogy az épületenergetikai törekvéseket a költséghatékony modell bevezetése vezérelte. A 2019-es és 2021-es rendelkezések viszont  a közel zéró energiafelhasználású modell bevezetéséről fognak szólni.  Csakhogy a két modell bevezetése között van egy különbség: míg az  elsőnél a terveknek kellett megfelelniük a szabályoknak, a második esetében az energetikai megfeleltetést a kész házra vonatkoztatják, s a használatba vételi engedély kiadásához kötik. A kettő keresztmetszetében pedig ott vannak azok az építkezések, melyek akkor kezdődtek el, amikor még elég volt a tervezőasztalon bizonyítani az energetikai szabványok meglétét, de kulcsátadáskor a használatba vételi engedély megszerzéséhez már a jóval szigorúbb szabályozásnak kell megfelelniük.
Az épületenergetikai szabványokat a ház- és lakásfelújításoknál is érvényesíteni kell, bár a szabályozás ez esetben megengedőbb. Míg kismértékű (a teljes épület legfeljebb egynegyedét érintő) felújítás során a megfeleltetésnél csak a felújítandó részre kell koncentrálni, addig a nagyobb felületet (például a homlokzatot) érintő felújításoknál már jóval összetettebb a szabályozás.
A minimális környezetterhelés kulcsa: 98% levegő
Az energia- és környezettudatosságot már a hőszigetelő anyag  megfelelő megválasztásával érvényesíthetjük: a 98%-ban levegőből álló,  fokozott hőszigetelő képességű grafit adalékos polisztirolhab például a  svájci Büro für Umweltchemie 2018-ban nyilvánosságra hozott,  többszempontú elemzése szerint a teljes életciklusa alatt csak minimális  környezeti terhelést jelent, és kifejezetten ökotudatos választás az  építkezőnek.
Ahhoz, hogy az új előírásoknak megfeleljünk, a gazdaságos,  korszerű polisztirol hőszigetelés vastagságát mindössze 5-10 cm-el kell  növelni, ami egy építkezés egészéhez viszonyítva elenyésző  összeggel növeli a teljes költségvetést. A vastagabb, hatékonyabb  hőszigetelés hamar behozza az árát: alacsonyabb lesz a fűtésszámla,  kevesebb légkondicionálási költséggel kell számolni, összességében csökken a környezetet is terhelő fűtési és a hűtési energiafelhasználás.
A tervezett vagy folyamatban lévő építkezéshez és a felújításokhoz egyaránt hasznos iránytűt kínál a Hőszigetelj a holnapért! (hoszigeteljaholnapert.hu) honlap, melyen keresztül a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) ad tájékoztatást  a környezet- és pénztárcakímélő polisztirol hőszigetelésről. A honlap  címe beszédes: nemcsak a környezetterhelés csökkentésére való törekvést  jelzi, hanem azt a tényt is, hogy a szabályozásban bekövetkező  változások gyorsasága indokolttá teszi az időben cselekvést. Aki nem  szeretne az utolsó pillanatban vészforgatókönyveken gondolkodni, az már a tervezőasztalon számol a szabványoknak megfelelő, hatékony hőszigeteléssel.
A  Hőszigetelj a holnapért! kampány keretében indított felmérést április  30-ig kitöltők között 10 wellness hétvégét sorsolnak ki a szervezők!


Copyright © 2012-2023 Minden jog fenntartva Plus-Energia Systems Kft.
Vissza a tartalomhoz