Tartalomhoz ugrás

Sarkok és élek védelme a lakásban

Szigetelőanyag Webáruház — Üdvözöljük áruházunkban
 
A lakáson belül a tulajdonos mindig arra törekszik, főleg egy nagyobb felújítást követően, hogy a helyiségek minden egyes részét a lehető legjobb módszerekkel védje meg annak érdekében, hogy a felújítás hatását sokáig érezni lehessen.
Ez bizony nem csak a falakra, parkettára vonatkozik, hanem a sarkokra és élekre is, amelyek az esetek többségében nagyon hamar sérülést szenvednek.sarok élvédő
 
Az épületeken a merőlegesen egymáshoz csatlakozó falfelületek úgynevezett pozitív, illetve negatív sarkokat alkotnak. Az általában csak vakolt külső sarok élek még a körültekintő használat mellett is leverődésre hajlamosak.
Ezért az olyan helyeken, ahol valószínű a sarkok sérülése, célszerű ezeket már eleve különféle erősítő betétek beépítésével, illetve utólagos felragasztásukkal megelőzni, azaz a sérüléseket minimalizálni.
 
Az ilyen sarkokat általában már a falazat kialakításakor, vagy akár utólag, a festés előtt beépített különféle műanyag vagy – fokozottabb védelem esetén – alumínium idomok sarokra erősítésével célszerű védettebbé tenni.
A hagyományos cement és mészvakolatokból kialakított sarkok megerősítéséhez általánosan használható a vakolatba ágyazható acél profilú, a széleken acélhálós kivitelű vakoló sarokvédő.
A sarok él védelmét ennél a típusnál a finoman lekerekített acéllemez idom szolgálja, az elem rögzítését pedig a széleken kialakított hálós rész vakolatba ágyazása biztosítja.
A hálós szélek oldalanként általában 34 és 48 mm szélesek. Szakszerűen beerősítve a jelentősebb erőbehatásokkal szemben is hatásos védelmet biztosít az így megerősített sarkoknak.
Például a gipszkartonos borításoknál nagyon előnyösen használhatók az alumínium, illetve műanyagból készült élvédő idomok a sarkok ideális kialakításához.
Ezek a 10 x 10 mm-es és 13 x 25 mm-es osztásban perforált idomok a glett anyaggal besimítva rögzíthetők, besimíthatók, és nemcsak az esetleges sérülésekkel szemben teszik védettebbé az éleket, hanem a korrekt és az egyenes vonalvezetést is biztosítják. Beszerezhetők íves sarkokhoz alkalmas változatuk is, amelyekkel megkönnyíthetők a törésmentes és folyamatos íves élek kialakítása.
 
Ezekkel a megoldásokkal sokkal tovább lehet kiélvezni a felújítást követően az új és szép jelleget.


Copyright © 2012-2023 Minden jog fenntartva Plus-Energia Systems Kft.
Vissza a tartalomhoz