Tartalomhoz ugrás

A vakolatok fontosabb segédtartozékai

Szigetelőanyag Webáruház — Üdvözöljük áruházunkban
Bármelyik szakember elmondhatja, hogy egy ház viszonylag gyorsan tető alá kerül, de a teljes befejezésig még sok idő telik el. Itt említést érdemel a tény, hogy vakolás igen fontosnak és időigényesnek bizonyul, számításba véve az adott épület méretét, tagoltságát és rendeltetését.
Általánosságban azért elmondható a munkaigények ötödét teszi ez ki. Ezért tanácsos profi szerszámokra és segédtartozékokra alapozni, hiszen a építtető érdekei miatt is fontos, hogy a befejező munkák is gyorsan elkészüljenek. Márpedig ezek közül is az egyik legidőigényesebb munkafolyamat a vakolás.belső vakolás
Mindenképp tudni kell, hogy a vakolatok elkészítése során különböző vakolóprofilokat és vakolaterősítéseket használ fel a szakember, tehát segédkellékeket, amik nélkül nem garantálható a teljes siker.
A vakolóprofilok felhasználási helyének és funkciójának függvényében temérdek típus különböztethető meg, ám a leginkább ismert csoportnak a külső és belső felhasználású, élvédő, gyors vakoló, vakolat lezáró, lábazati, csatlakozó, fugaképző és dilatációs profilok tekinthetőek.
Ez készülhetnek rozsdamentes és horganyozott acélból, illetve igen elterjedtek azok a fajták is, amik alumíniumra vagy épp műanyagra alapszanak.
A kiválasztásnál is figyelni kell, hiszen itt főszerephez jut a a felhordandó vakolat vastagsága, a  profil tervezett funkciója és természetesen a felhasználás helye is.
A horganyzott acéllemez profilok mindenféle vakolóhabarcshoz felhasználhatók. Homlokzaton csak akkor szabad horganyzott profilokat alkalmazni, ha azokon biztosított a legalább 5 mm vastag vakolattakarás, egyébként csak rozsdamentes acél, vagy PVC élvédővel ellátott horganyzott acél profilok használhatóak.
Alumínium profilok csak gipsz, műgyanta és vékony vakolatok esetén jöhetnek szóba. Alumínium és acél profilokat nem szabad egymással érintkeztetve használni, mert kapcsolati korrózió lép fel.
Amikor ezen eszközök telepítéséről van szó, akkor négy fázisra lehet számítani, amivel egy profi mindenképp tisztában van. Első lépés a ragasztóhabarcs felhordása a profil tervezett elhelyezési helyére.
Ezt követi a lemezolló segítségével a vakolóprofil méretre vágása, ami után jöhet a felhelyezés a kijelölt helyre és a beágyazást. Végezetül pedig nem marad más, mint a pontos elhelyezés leellenőrzése egy  vízmérték segítségével.



Copyright © 2012-2023 Minden jog fenntartva Plus-Energia Systems Kft.
Vissza a tartalomhoz