Tartalomhoz ugrás

Hasznos infók a színezővakolatokat és homlokzatfestékeket illetően

Szigetelőanyag Webáruház — Üdvözöljük áruházunkban
 
Nem vitás, hogy az épületek homlokzatai több feladatot látnak el egyszerre, hiszen főként esztétikai élménnyel szolgálnak, igencsak ízlésesen illeszkednek a környezethez, és nem utolsó sorban védelmet nyújtanak az időjárás viszontagságaival szemben.
homlokzati színezésA helyesen megválasztott színek és díszítőelemek tükrözik a ház belsejét, de árulkodnak annak rendeltetéséről is.
A homlokzatok kialakítása számos módon történhet, ilyenek többek közt a vakolás és a festés.
 
Mielőtt bárki is kiválaszt egyet és belefog a munkába, érdemes jobban utána járni a dolgoknak. A festékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek nem győzik hangsúlyozni, hogy a boltokban található színskálák tájékoztató jellegűek.
A színeltérések egyik oka, hogy a festék, száradása közben néhány árnyalatnyit változhat.
Szintén érdemes szem előtt tartani, hogy ugyanaz a szín teljesen más hangulatot kölcsönöz házunknak borús, illetve ragyogóan napos időben.
Amire még fontos figyelni a szín kiválasztásánál, az a homlokzat felületi kiképzése. Egy adott színű festék ugyanis egészen más képet mutat egy közel sima, illetve egy erősen strukturált, pl. kapart felületen.
A színek helyes kiválasztásával előnyösen kiemelhető a ház esetleges tagoltsága is. Az összes eddig említett szempontot illetően érdemes kikérni gyakorlati szakember véleményét.
Ha van rá lehetőség, próbálja meg a tulajdonos a  már elkészült házak között megtalálni a tetsző színárnyalatot, mert ez mindenképp közelebb lesz a valósághoz.
A tervezők véleménye szerint a családi ház homlokzata akkor jó, ha nem tűnik ki környezetéből, megjelenésében harmonikusan illeszkedik az utca hangulatához és a szomszédos épületekhez.
Egy település arculatának megtervezésekor vagy annak megőrzése érdekében az önkormányzatok többnyire előírják a homlokzat magasságát és olykor anyagát is.
Különösen igaz ez a műemléki védelem alatt álló házak esetén, ahol egy esetleges felújítás során alkalmazható színek és beavatkozások is pontosan rögzítve vannak.
Szerencsére a nagyobb festékgyártók erre is gondolnak, legtöbbjük termékskáláján megtalálhatóak a kimondottan védett házakhoz illő, visszafogott, kellemes pasztellszínek.


Copyright © 2012-2023 Minden jog fenntartva Plus-Energia Systems Kft.
Vissza a tartalomhoz