Tartalomhoz ugrás

Homlokzati vakolat fedőréteg felhordása

Szigetelőanyag Webáruház — Üdvözöljük áruházunkban
Közzététel szerző: KingStone itt Homlokzati vakolatok ·

Az alapozó felhordása:
A vékonyrétegű fedővakolatoknál a megerősített alapréteget a GROUND TT, illetve a GROUND SIL vakolat alapozóval
elő kell kezelni.
A fedőréteg felhordása:

Az alapréteg elegendő állásideje – teljes kiszáradása – után és megfelelő időjárási viszonyok mellett megkezdődhet
a fedőréteg felhordása. A fedővakolat túl korai, vagy nem megfelelő időjárási körülmények közbeni felhordása után fennáll a foltképződés veszélye. A kivitelezett rendszertől függően különféle fedővakolataink hordhatók fel, felületi kellősítést, alapozást és annak száradását követően. A fedőréteg kialakításának módját a termékek csomagolásán és a műszaki kézikönyvben megtalálják. A fedővakolataink nagyrészt természetes festékanyagok és szemcsék felhasználásával készülnek. Így kismértékű színárnyalat eltérések nem zárhatók ki.
Színes termékeknél ezért az egy homlokzatra kerülő anyagot egy gyártási dátumú anyagból használják. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a helyszíni felhasználás előtt keverjék össze. Az állványszintenként alkalmazott megfelelő kivitelezői létszám esetén elkerülhetők a látható stószok. Nedveset a nedveshez elvet követve folyamatosan dolgozzanak, ez megakadályozza annak kockázatát, hogy a vakolt felület színben és struktúrában egyenetlen legyen, ezért kerüljék a munka megszakítását egy zárt homlokzati egységen belül.
A látható vakolattoldások (stószok) elkerülése érdekében a szintek között lépcsőzetes eltolással dolgozzanak úgy, hogy a friss vakolatrészek még időben összedolgozhatóak legyenek. A fedővakolatok kötési és szilárdulási folyamatát az alkalmazási körülmények befolyásolhatják. (hőmérsékleti és páraviszonyok, alapfelületi adottságok, tájolás stb.). A diszperziós anyagok úgy kötnek meg, hogy a víz (kb. 10%), az anyagból elpárolog, és a diszperziós szemcsék összefolynak”.
Amennyiben az aljzat vizes, nedves, a levegő párás, nem süt a nap, esik az eső, vagy a felületet teljesen
körbefóliázták, stb. az anyagban lévő víz nehezen tud eltávozni, így a vakolat sem tud a szokásos időn belül megkötni. A fedőréteg kiszáradására, ezen idő alatti védelmére fokozott figyelmet kell fordítani a kivitelezőnek és a megbízójának egyaránt. Esetlegesen fellépő színfoltosodás esetén – a fedőréteg teljes kiszáradása után- célszerű, egy a rendszernek megfelelő, a KING STONE által javasolt egalizáló festék használata a javításra szoruló teljes egybefüggő felületen.
Árnyalati értékek:

A fedőréteg színárnyalatának kiválasztásakor semmiképpen se válasszunk túl sötét színeket. A THR magas hőszigetelése
révén a fedőréteg túlságosan felmelegedne, ami termikus feszültségekhez és további következményként
repedésekhez vezethet. Ezért alsó értékként egy 25%-os HBW visszaverődési értéket kell megadni.
Visszaverődés = a visszavert fény %-ban.
A világosabb felület több fényt ver vissza, így nagyobb a visszaverődési %
napfény = hő, ha sötétebb a felület több fényt, így több hőt nyel el, nagyobb felmelegedés nagyobb térfogatváltozást okoz a rendszerben.




Copyright © 2012-2023 Minden jog fenntartva Plus-Energia Systems Kft.
Vissza a tartalomhoz