Tartalomhoz ugrás

Homlokzati hőszigetelő rendszer kivitelezése

Szigetelőanyag Webáruház — Üdvözöljük áruházunkban

FONTOS TUDNIVALÓK A KIVITELEZÉSHEZ
A munkák megkezdése előtt az épületet illetve azt a homlokzati részt, amelyen a lapok felrakását kezdik, vízszintesen
zsinórozzák be és jelöljék be a függőlegest, ezáltal a hőszigetelő rendszer vastagságának ismeretében határozzák meg a THR végleges külső síkját. (például az ablak könyöklök megfelelő kialakításának érdekében).
Minden látható felületet, ehhez tartoznak a szigetelő lapok által képzett ablakkávák, valamint a teljes hőszigetelő
rendszer alsó és felső lezárásai, amennyiben ezeket nem zárnak körül megfelelő profilok, alkalmas záró réteggel kell kiegészíteni.
A hőszigetelő réteget ezért körül kell zárni, hogy közvetlenül ne nedvesedjen át, bogarak, rágcsálók és hasonlók ne szedjék szét, vagy tűz esetén ne legyen közvetlenül kitéve a lángoknak.
C
satlakozások, lezárások és áttörések
Minden ajtó és ablak csatlakozást és a szigetelő réteget áttörő részeket (villámhárító, esőcsatorna, kapcsoló dobozok és hasonlók, valamint azok felerősítései) csapóeső biztosan kell kivitelezni. Az ajtó- és ablakcsatlakozások csapóeső biztos kivitelezését általában csak rendszerprofilok alkalmazásával lehet elérni. Az építmény minden más csatlakozását legalább előre összenyomott, magától táguló tömítő szalagokkal kell kiképezni (fugenband).
L
ábazati, felcsapódó esővel terhelt és talajjal érintkező felületek
Ha a teljes hőszigetelő rendszert az épület lábazati és/vagy a talajjal érintkező részén is fel kell hordani, akkor itt figyelembe kell venni a különleges mechanikai igénybevételeket és nedvességgel kapcsolatos hatásokat. Alapvetően a lábazati és a felcsapódó esővel és talajjal érintkező részeken a gyártóknak csak egymással összehangolt komponenseit szabad felhasználni.
Figyelem! A lábazat kiképzését és az átmenetet a lábazati szigetelésre csak a tervező határozhatja meg. Ha az
építő részéről már beépítettek rendszeridegen lapokat, és ezeket záró réteggel kell ellátni, akkor a szakma legjobb tudása szerint kell eljárni, ill., a KING STONE véleményét kell kikérni.
C
sapóeső, lábazati felületre visszacsapódó (visszaverődő) eső
Egy homlokzat lábazati területének a csapóeső által érintett területet kell tekinteni. A lábazati terület a terep, ill., a burkolat felső szélével kezdődik és min. 30 cm magas. A nagyobb nedvességterhelés, valamint nagyobb mechanikai igénybevétel alapján a többi homlokzati felülettel szemben különleges tennivalók szükségesek a lábazati részeken.
Figyelem! A csapadékvizet a homlokzattól el kell vezetni. Ez többnyire kavicságy ill., kapilláris megtörő réteg
(szivárgó). Az útburkolatot megfelelő eséssel (az épülettől kifelé lejtve) és az épülettől történő dilatációs elválasztással kell elkészíteni (rugalmas időtálló tömítés). A földdel érintkező építmény-felületek hőszigetelését lábazati szigetelésnek nevezzük.
A lábazati szigetelésre jellemző, hogy az érintett épületrészen levő szigetelés (pl. pincefal) az épület vízszigetelésén kívül helyezkedik el.



Copyright © 2012-2023 Minden jog fenntartva Plus-Energia Systems Kft.
Vissza a tartalomhoz