Tartalomhoz ugrás

Mi a teendő a vakolatok felújítása esetén?

Szigetelőanyag Webáruház — Üdvözöljük áruházunkban
Közzététel szerző: Hőszigetelő Áruház itt Homlokzati vakolatok · 22 Január 2017
Tags: Wassersanvakolatvízzáróvakolatszárítóvakolat
Aki egy kicsit is otthonosan mozog a vakolatok világában, az tisztában van vele, hogy a falak károsodását a legtöbb esetben a nedvesség okozza, ugyanis a régebbi épületek nagy része vízszigetelés nélkül készült.
Wasser san vakolatA megoldás épp ezért is a szárító- és felújító vakolatok jelentik, amivel garantálható a karbantartás és a felújítás is. A víz mellett a só is temérdek gondot okoz az épületek falait tekintve. Emiatt a falak hőszigetelő képessége romlik, a falfelületen sókivirágzás jelenik meg, a vakolat leválik. Mivel a nedves és hideg felületen lecsapódik a víz, penészgombák képződnek, ami komoly egészségügyi kockázat a lakóknak, ezért a felújítással sokszor nem érdemes várni.
Az épülethomlokzat felújítása gyakorlatilag kétféle módon történhet. Az energiatudatos felújítás során a cél az épület energetikai jellemzőinek a javítása. Ez a határoló falszerkezetek utólagos hőszigetelő rendszerekkel való ellátásával valósítható meg a leghatékonyabban.
A másik „nem energiatudatos” felújítás során általában az eredeti állapot helyreállítása a cél. Szükségessé válhat egy teljesen új homlokzati burkolatrendszer kialakítása is, a védelmi funkció fokozása, illetve az esztétikus megjelenés visszaállítása.
Felmerülhet hát a kérdés, hogy a felújítás vagy újravakolás jelenti a biztos megoldást.
Egy biztos, felújítások során nem kell mindig leverni a régi vakolatot az épület teljes magasságában, csak a látható vízterhelés felett 1 m-ig. Ha a vakolat megfelelő minőségű, úgy a felületek azonos nedvszívó képességének biztosítása érdekében a teljes felületre szálerősítésű javítóhabarcsot tanácsos felhúzni
Az ilyen módon előkészített felületek páraáteresztő festékkel festhetők, vagy páraáteresztő színező-vakolatokkal áthúzhatók. Ha a falszerkezet kevés vizet tartalmaz, és mérsékelt a sóterhelés, akkor szárítóvakolattal tartós, jó eredményt lehet elérni. A munka során a régi vakolattól megtisztított felületre előfröcskölő anyagot kell felhordani, 40%-os borítottsággal, majd ennek megszilárdulását követően legalább 2 cm-es rétegvastagságban kell vakolni a szárítóvakolattal.



Copyright © 2012-2023 Minden jog fenntartva Plus-Energia Systems Kft.
Vissza a tartalomhoz