Tartalomhoz ugrás

A legismertebb tévhitek a hőszigeteléssel kapcsolatban

Szigetelőanyag Webáruház — Üdvözöljük áruházunkban
Vitathatatlanul a legjobb módszernek bizonyul a hőszigetelés akkor, amikor az ember passzív módon szeretne energiát és pénzt megtakarítani.
Ez a megoldás már legalább négy évtizede bebizonyította, igenis hozzájárul a költséghatékonyság eléréséhez.
Ezt az is tanúsítja, hogy bizonyos Európai Uniós szabályok is majdhogynem kötelezőnek tartják a szigetelést.
Ezért sem szabad ezt kihagyni, semmibe nézni. Sajnos a terjedést lassítja a tény, hogy rengetegen nem tudják, hogy pontosan ez mit takar, és csak a tévhiteknek engednek teret. Ebben a cikkben most a legfontosabbakról lerántjuk a leplet.

Az egyik legismertebb tévhit szerint az ember azt gondolja, hogy ha ideálisan  megtervezi a felújítást, egyértelmű, hogy elérhetővé válik a kívánt energia-megtakarítás. Azonban ez nem pont így működik.
Gyakran a tulajdonos tervezésnél optimális szigetelést a kivitelezés során a költségcsökkentés miatt gyakran gyengébb hatásfokú anyagra cserélik ki vagy silányabb minőségben helyezik fel és az épületszerkezet hibái is kritikus fontosságúak lehetnek a felújítás hatására.
Hiába tervez be jó minőségű szigetelőanyagot a szakember, ha a tervezett építési vagy felújítási költségek túllépése miatt a megrendelő alacsonyabb árfekvésű vagy rosszabb minőségű szigetelést választ. tekintve. Érdemes a minőséget választani.
A következő tévhit alapját az adja, hogy sokan úgy gondolják, mindig a szigeteléssel kell kezdeni az épület felújítását. Természetesen nem lehet egyértelmű sorrendet szabni, általában igaz, hogy először a fűtési igényt érdemes csökkenteni nyílászárók szigetelésével vagy épp cseréjével, illetve épületszigeteléssel. Ahol viszont nyílt égésterű kazán üzemel, ott ezt nem javasolják, illetve csak akkor, ha valami légtechnikai megoldást is alkalmaznak, mert a rosszul elvégzett ablakcsere szakértők szerint életveszélyes lehet.
Az utolsó tévhit a ház energetikai besorolására vonatkozik, ugyanis rengetegen úgy vélik, hogy hőszigeteléssel  csak egy szinttel javítható mindez. Bizonyos kutatások, tesztek során kiderült, hogy egy nem szigetelt családi ház esetében a tető és homlokzatihőszigetelés, nyílászáró cserével együtt, akár 50-60%-os energiamegtakarítást is eredményezhet, melynek révén a családi házak zöme B-C energetikai besorolásba jutna, vagyis fogyasztásuk 3-4 kategóriát is javulhat.



Copyright © 2012-2023 Minden jog fenntartva Plus-Energia Systems Kft.
Vissza a tartalomhoz