Tartalomhoz ugrás

Az alapvakolat és a kőporosvakolat

Szigetelőanyag Webáruház — Üdvözöljük áruházunkban
 
A szakemberek tisztában vannak azzal, hogy az épületek alapvakolatát különféle összetételű és készre kevert tartós fedővakolatokkal lehet igazán mutatóssá és különlegessé tenni.
alapvakolatokAzonban kijelenthető, hogy a mai napig gyakorta alkalmazzák a régi, jól bevált kőporos fedővakolatokat.
A közkedveltséget az árban és tartósságban kell keresni, illetve a népszerűség indokolható a gyors felhordással, kezeléssel is.
Ezek mellett pedig a vakolatok hibáinak a javítása is egyszerűbb a régi technológiával.
Felmerülhet a kérdés, hogy milyen alkotókból is áll a kőporos vakolat és milyen technikákkal, megoldásokkal lehet ezt felhordani az alapvakolatra.
Ezen fajták alapkomponensét a mész, mészhidrát vagy mészpép, cement, különféle szemcsenagyságú kőpor, és a bevonat színezésénél a hozzákevert porfesték alkotja.
A felhordás módjától függően változik az alkotóanyagok mennyiségi összetétele.
Hogyan készülnek ezek?
Nos, ha egy tapasztalt szakértőt kérdez az ember, akkor a válasz mindig az, hogy ez két fázisban történik. A felhordott anyag felületét utólag különféle szerszámokkal „megdolgozzák” azaz strukturálják.
Ilyenek a fésült, gereblyézett és dörzsölt felületű fedővakolatok, továbbá az egy rétegben kialakított fröcskölt, és szórt eljárással készültek. Az előzőknél a seprűvel, vagy simítóval felhordott és kellő arányban összekevert fedőanyag felületét még a száradás előtt a strukturáláshoz megfelelő fogazott szerszámokkal vagy fasimítóval átsimítják.
A felületi simítás irányának megválasztásával a közben elmozduló kőzúzalék szemcséi jellegzetes textúrát adnak a vakolat felületének. Azt sosem szabad elfelejteni, hogy a tökéletes végeredmény érdekében a kőporos vakolatoknál az alapvakolatot mindig mészpéppel kell lekenni.
Enélkül nem lesz kedvező az eredmény, aminek természetesen nem örül majd a kliens. Ha ez megvan, akkor egy napot kell várni, és csak másnap szórható fel a jól bekevert vékony fedővakolat. Azt is tudni érdemes, hogy a fröcskölt eljáráshoz beáztatott vesszőseprű és egy farúd is elengedhetetlennek bizonyul. A vakolatba mártott seprőt a farúdhoz verve finom, illetve a kőpor szemcsenagyságától függő felületi strukturáltságú bevonat képezhető.
Nyilván annak érdekében, hogy a bevonat egyenletesen vastag legyen, kellő gyakorlatra van szükség. Ezért is tanácsos szakemberrekl elvégeztetni ezt a feladatot.
Fenti vakolatfajtát már nem nagyon használják, manapság a szigetelések miatt is a vödrös vékonyvakolatokkal végzik a színezést.


Copyright © 2012-2023 Minden jog fenntartva Plus-Energia Systems Kft.
Vissza a tartalomhoz